Aslan Muziekcentrum bracht 18 tot en met 22 oktober 2015 met 30 muziekdocenten en partners een bezoek aan Tétouan en Larache, in Marokko. Wij brachten een bezoek aan tien basisscholen, het Conservatorium van Tétouan en het cultuurhuis ‘Dar Amsterdam’, in de kansarme wijk Al Manar van Larache. Het doel van de studiereis: muzikale overdacht en uitwisseling en kinderen én docenten uit Tétouan, Larache en Amsterdam muzikaal verrijken.

Conferentie in Concervatorium Larache
Onderdeel van de reis was een expertmeeting van Aslan Muziekcentrum en de MoccaAcademie. Tijdens dit symposium wisselden Marokkaanse en Nederlandse professionals uit over de kracht van muziek voor actief burgerschap en hoe muziekonderwijs en ander cultuuronderwijs kan worden uitgevoerd en geborgd.

Waarom Tétouan en Larache?
Op de Amsterdamse basisscholen waar Aslan Muziekcentrum lesgeeft, liggen de roots van kinderen in alle windrichtingen. Binnen de muzieklessen is hier aandacht voor door bijvoorbeeld liederen uit verschillende culturele tradities te zingen. Aslan Muziekcentrum zet zich in om door zijn muzieklessen culturen met elkaar te verbinden.

Samenwerking
Aslan Muziekcentrum werkte voor dit uitwisselingsproject samen met het Amsterdams Andalusisch Orkest, het Conservatorium van Tétouan, de gemeente Larache, tien plaatselijke basisscholen en cultureel centrum Dar Amsterdam. Voor de conferentie hebben we samengewerkt met de Mocca Academie.

Verleden en Toekomst
Dit bezoek is de tweede in een reeks bezoeken waarin de muziekdocenten van Aslan Muziekcentrum op studiereis gaan naar basisscholen en conservatoria in landen die vanwege hun cultuur sterke banden hebben met veel Amsterdamse basisschoolkinderen. In 2014 is Aslan Muziekcentrum in Turkije geweest.

Ons bezoek naar Diyarbakir in 2014 werd gevolgd door Basta van AT5. Voor hun verslag klik hier.