Ben je een professional in de muziek-, dans- of theatereducatie en ben je opzoek naar nieuwe inspiratie voor je lessen? Kom dan zaterdag 4 november naar de Aslan Trainigsdag. Je maakt tijdens deze training kennis met de werkwijze van Aslan Muziekcentrum, namelijk non-verbaal lesgeven, cultureel diverse repertoire, speciaal door Aslan Muziekcentrum ontwikkelde notatiesystemen en verschillende instrumenten. Je leert via een actieve didactiek werken met de Muziek Talent Express een doorlopende leerlijn voor alle leerjaren van het primair onderwijs. Daarnaast maak je kennis met de darbuka en verschillende modellen voor co-teaching tussen de groepsdocent en kunstvakdocent. De trainingen van Aslan Muziekcentrum staan voor: muzikaal, duurzaam, persoonlijk, activerend en meteen toepasbaar.
Programma 4 november 2023
09.45-10.00u Ontvangst met koffie & thee
10.00-11.00u Workshop 1: Muziek Talent Express (Digitaal)
11.00-12.00u Workshop 2: (Body)percussie & Aslan Ritmekaarten
12.00-13.00u Lunch verzorgd door Aslan Muziekcentrum
13.00-14.00u Workshop 3: Cultureel diverse zang & dans
14.00-15.00u Workshop 4: Co-teachig in de kunstvakles
15.00-15.30u Netwerkdrankje & hapje
Workshop 1: Muziek Talent Express (Digitaal)
In deze workshop maak je kennis met sleutelbegrippen voor het werken met de doorlopende leerlijn Muziek Talent Express in alle jaren van het primair onderwijs. Je krijgt inzicht in het opbouwen van een muziekles vanuit liederen uit verschillende culturen en met alle muzikale domeinen: zingen, spelen, bewegen, luisteren, noteren en componeren/improviseren. Ook leer je werken met verschillende instrumenten zoals boomwhackers, klankstaven en divers percussiemateriaal. Daarnaast wordt aandacht besteed aan het werken met (grafische) notatie, bodypercussie, non-verbale didactiek, niet-alledaagse lesattributen en Aslan Melodiekaarten. Ook maak je kennis met de, onlangs vernieuwde, digitale ondersteuning van de methode genaamd de Muziek Talent Express Digitaal. Deze biedt ondersteuning in het tonen van de liederen, speelstukken, luisterfragmenten, lessuggesties, o.a. met behulp van onze digitale kaartenkist.
Workshop 2: (Body)percussie & Aslan Ritmekaarten
Je maakt kennis met verschillende ritmes uit diverse muziekstijlen en maatsoorten. Daarnaast leer je speeltechnieken op percussie-instrumenten, body-percussie en Aslan Ritmekaarten inzetten in je lespraktijk. Je gaat voornamelijk aan de slag met de darbuka: dit instrument speelt een belangrijke rol in de muziek van Arabisch Noord-Afrika, West Azië en zuidelijk Oost-Europa. De darbuka wordt gebruikt in klassieke muziek uit deze gebieden, maar ook in de popmuziek en volksmuziek. Onder enthousiaste en deskundige begeleiding van Levent Aslan word je geprikkeld om uit je comfortzone te komen en samen muziek te maken en een groep te leiden!
Workshop 3: Cultureel diverse zang & dans
Een praktische en intensieve workshop waarbij je kennis maakt met dansen uit diverse culturen die je kunt gebruiken in je lespraktijk. Je werkt aan verschillende choreografieën en aan het verbeteren van je danstechnieken. Ook leer je traditionele bewegingen uit verschillende stijlen en hedendaagse dansvormen met elkaar en met muziekeducatie te combineren. De trainer haalt haar inspiratie uit verschillende culturen en muziek- en danstradities. De uitwerking van de dansen krijgt je in een hand-out mee, zodat je het thuis nog eens rustig kunt oefenen. Laat je uit je comfortzone halen en dans mee met een 9/8 maat!
Workshop 4: Co-teaching in de kunstvakles
Tijdens deze verdiepende workshop leer je co-teaching modellen toepassen binnen je lespraktijk. De zeven modellen komen voort uit het onderzoek Met meer handen in de klas meer muziek dat in opdracht van Aslan Muziekcentrum is uitgevoerd door het lectoraat Kunsteducatie van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Via deze werkwijze wordt de samenwerking tussen de kunstvakdocent en groepsdocent geoptimaliseerd. Download hier het onderzoek naar co-teaching >
Werkwijze van Aslan Muziekcentrum:
Een activerende didactiek en een inzicht in methodiek waarmee cursisten leren werken aan zinvolle activiteiten vanuit bekende en alledaagse praktijk. De trainingen van Aslan Muziekcentrum staan voor: muzikaal, duurzaam, persoonlijk, activerend en meteen toepasbaar.
Doelstellingen:
- Je leert muziekles geven met de doorlopende leerlijn Muziek Talent Express;
- Je leert werken met een aantal van de co-teaching modellen ontwikkeld door Aslan Muziekcentrum.
- Je leert nieuwe les-ideeën, werkvormen en repertoire voor je eigen lespraktijk;
- Je leert hoe je effectief nieuwe werkvormen didactisch kunt inzetten;
- Je leert werken met verschillende instrumenten, waaronder darbuka’s en boomwhackers;
- Je leert de eerste stappen om non-verbaal en muzikaal te werken met groepen;
- Je maakt kennis met het spelen en dansen in regelmatige en onregelmatige maatsoorten.
Na het volgen van deze training:
- Kun je gevarieerde muzieklessen geven met behulp van lesmateriaal uit de Muziek Talent Express;
- Kun je nieuwe les-ideeën, werkvormen en cultureel divers repertoire gebruiken in je eigen lespraktijk;
- Heb je kennis over verschillend co-teaching modellen voor het optimaliseren van de samenwerking tussen kunstvakdocenten en groepesleerkrachten
- Heb je je visie op kunsteducatie verscherpt;
- Heb je je netwerk in de kunsteducatie uitgebreid.
Trainers, Zuhal Gezik, Levent Aslan, Roosje Blenckers & Priya Keet
*Korting
Bij aanschaf van het Muziek Talent Express Plus pakket, het Muziek Talent Express boek of de Aslan Melodiekaarten ontvang je €25,- korting op deze training! Vul bij ‘opmerkingen’ de naam van het aangeschafte product in om de korting te ontvangen.
* Studentenprijs:
Ben je student? Meld dit in het aanmeldformulier bij ‘opmerkingen’ en vink bij ‘stadspas’ aan en voeg hier een kopie van jouw studentenkaart toe om €50 euro korting te ontvangen op deze training.