Vol blijdschap delen we mee dat we uitgeroepen zijn tot winnaar in de categorie Bewezen Kwaliteit van de Amsterdamprijs voor de Kunst 2021, de belangrijkste kunstprijs van Amsterdam. Dat heeft het Amsterdams Fonds voor de Kunst (AFK) op 11 oktober tijdens de uitreiking bekendgemaakt in het Internationaal Theater Amsterdam (ITA). We ontvingen de prijs in aanwezigheid van wethouder kunst en cultuur, Touria Meliani en AFK-directeur Laurien Saraber.

Aslan Muziekcentrum werd door de jury direct tot winnaar benoemd in de categorie Bewezen Kwaliteit. De andere winnaars zijn Cherella Gessel in de categorie Stimuleringsprijs en Documentaire Klassen van makers Ester Gould en Sarah Sylbing in de categorie Werk van het Jaar.

Jaarlijks kent het AFK de Amsterdamprijs voor de Kunst toe aan drie kunstenaars of instellingen die een bijzondere en stimulerende bijdrage leveren aan de kunst in de hoofdstad. De prijs bestaat uit een geldbedrag van €35.000,- en een bijzondere keramische sculptuur: ‘Skyline Remix’ van kunstenaar Tim Breukers.

“De winnaars van de Amsterdamprijs 2021 maken uitgesproken kunst, die vanuit een bepaalde bescheidenheid gebracht wordt maar veel impact heeft op de kijker. Werk dat alle aandacht en waardering verdient, ook omdat het een impuls geeft aan vernieuwing in de kunst, en van de kunst.”

(AFK-directeur Laurien Saraber)

Uit het juryrapport:
De winnaar in de categorie Bewezen kwaliteit heeft sinds 1997 al duizenden van die zaadjes in de hoofden en harten van jonge Amsterdamse kinderen geplant. Aslan Muziekcentrum is er voor álle kinderen in de stad, ongeacht afkomst of inkomen. De culturele diversiteit van de stad Amsterdam, zit in het DNA van deze organisatie. Vanuit hun standplaats in Amsterdam-West spreiden hun activiteiten zich als een olievlek uit over heel Amsterdam. Ze mogen met recht community-bouwers genoemd worden. Ze bereiken met hun lessen precies de kinderen die het thuis vaak wat moeilijker hebben, en er extra baat bij hebben om in aanraking te komen met de kracht van de muziek. De organisatie opereert onder de radar, maar met haar veelzijdige en fijnmazige programma is haar impact in Amsterdam enorm.