Maak tijdens deze landelijke trainingsdag kennis met specifieke kenmerken van de werkwijze van Aslan Muziekcentrum, namelijk non-verbaal lesgeven, cultureel diverse muziek- en dansrepertoire, muzieknotatiesystemen en verschillend percussiemateriaal. Je maakt via een actieve didactiek kennis met de lange leerlijn Muziek Talent Express, een doorlopende leerlijn voor alle leerjaren van het primair onderwijs. Daarnaast leer je tijdens de workshop Muziek is een taal muziek- en taalonderwijs in integreren. Onze trainingen staan voor: muzikaal, duurzaam, persoonlijk, activerend en meteen toepasbaar.

Voor wie:
Professionals in de kunst- en cultuureducatie: vakspecialisten, groepsdocenten, muzikanten, muziekstudenten en pabo-studenten

Programma:
09:45-10:00 | Ontvangst met koffie en thee (kantine Aslan Muziekcentrum)
10:00-11:00 Workshop 1: Muziek Talent Express
11:00-12:00 Workshop 2: Percussie en werken met Aslan Ritmekaarten
12:00-13:00 Lunch verzorgd door Aslan Muziekcentrum
13:00-14:00 Workshop 3: Interculturele dans- en zang in het PO
14:00-15:00 Workshop 4: Muziek is een taal
15:00-15:30 Netwerkdrankje

Workshop 1: Muziek Talent Express
In deze workshop maak je kennis met sleutelbegrippen voor het werken met de methode Muziek Talent Express in verschillende bouwen van het primair onderwijs. Je krijgt inzicht in het opzetten van een lesplan aan de hand van competenties en de muzikale domeinen zingen, spelen, bewegen, luisteren, noteren en componeren/improviseren. Daarnaast leer je werken met Aslan Melodiekaarten en een uitgebreid instrumentarium waaronder boomwhackers, klankstaven en divers percussiemateriaal. Ook wordt aandacht besteed aan het werken met verschillende (grafische) notatie, bodypercussie en niet-alledaagse lesattributen. Ook maak je kennis met de digitale ondersteuning van de methode, de Muziek Talent Express Digitaal. De site biedt ondersteuning in het tonen van de liederen, speelstukken, luisterfragmenten, lessuggesties en een digitale kaartenkist ontwikkeld door Aslan Muziekcentrum.

Workshop 2: Percussie
Je maakt kennis met ritmes uit verschillende muziekstijlen en zowel regelmatige als onregelmatige maatsoorten. Daarnaast leer je speeltechnieken op verschillende percussie-instrumenten en bodypercussie inzetten in je lespraktijk. Je gaat voornamelijk aan de slag met de darbuka: dit instrument speelt een belangrijke rol in de muziek van Arabisch Noord-Afrika, het Midden-Oosten en zuidelijk Oost-Europa. De darbuka wordt gebruikt in klassieke oriëntaalse muziek, maar ook in de popmuziek en volksmuziek. Onder enthousiaste en deskundige begeleiding van Levent Aslan word je geprikkeld en uitgedaagd om je muzikale grenzen te verkennen.

Workshop 3: Cultureel diverse dans- en zang in PO
Een praktische en intensieve workshop waarbij je kennis maakt met de rijke Oosterse dans- en muziektraditie. Je werkt aan verschillende choreografieën en aan verbetering van je danstechnieken. Ook leer je traditionele bewegingen uit verschillende stijlen en hedendaagse dansvormen met elkaar en met muziek te combineren. Zuhal Gezik haalt haar inspiratie uit verschillende culturen en muziek- en danstradities. Ze zal aan de hand van een aantal liederen en dansen onder begeleiding van haar saz aanleren in diverse maatsoorten en talen. De aanpak voor de dansen krijgt je in een hand-out mee, zodat je het thuis nog eens rustig kunt oefenen. Laat je uit je comfortzone halen en zing liederen in verschillende maqams en dans mee met een 5/8 maat!

Workshop 4: Muziek is een taal
Tijdens deze workshop leer muziek- en taalonderwijs integreren middels het lesmateriaal uit Muziek is een taal, een lessenreeks voor groep 1 t/m 4 van het primair onderwijs ontwikkeld door Aslan Muziekcentrum in samenwerking met Stichting Taalvorming. De lessen zijn getest en het is gebleken dat het goed werkt, zowel voor de muziekdocent als voor de groepsdocent. Je leert tijdens de workshop hoe je zulke lessen kan opbouwen en hoe je taalstrategieën en muziekcompetenties binnen een les combineert. Er zal aandacht uitgaan naar het werken met verschillende muzikale domeinen en werkvormen, door het vooral zelf te ervaren en te doen. Aslan Muziekcentrum zal ook kennis delen over de ervaring met het geven van de vakoverstijgende muzieklessen binnen het primair onderwijs.

Werkwijze van Aslan Muziekcentrum:
Een activerende didactiek en een inzicht in methodiek waarmee cursisten leren werken aan zinvolle activiteiten vanuit bekende en alledaagse praktijk.

Doelstellingen:
– Je leert muziekles geven met de methode Muziek Talent Express;
– Je leert nieuwe les-ideeën, werkvormen en repertoire gebruiken voor je eigen lespraktijk;
– Je leert hoe je effectief nieuwe werkvormen didactisch kunt inzetten;
– Je leert werken met de door Aslan Muziekcentrum ontwikkelde Aslan Ritmekaarten en Aslan Melodiekaarten;
– Je leert werken met verschillende instrumenten, waaronder darbuka’s en boomwhackers;
–  Je leert de eerste stappen om non-verbaal en muzikaal te werken met groepen;
– Je leert muziek en dans met elkaar integreren in het primair onderwijs;
– Je maakt kennis met het spelen en dansen van onregelmatige maatsoorten;
– Je leert verschillende manieren om muziek- en taalonderwijs met elkaar te integreren.

Na het volgen van deze training:
– Kun je gevarieerde muzieklessen geven met behulp van lesmateriaal uit de Muziek Talent Express (Digitaal) en Muziek is een taal;
– Kun je nieuwe les-ideeën, werkvormen en intercultureel repertoire gebruiken voor je eigen lespraktijk;
– Is je creativiteit gestimuleerd;
– Heb je je visie op kunsteducatie verscherpt;
– Heb je je netwerk in de kunsteducatie uitgebreid

*Korting

Bij aanschaf van het Muziek Talent Express Plus pakket, het Muziek Talent Express boek of de Aslan Melodiekaarten ontvang je €25,- korting op deze training! Vul bij ‘opmerkingen’ de naam van het aangeschafte product in om de korting te ontvangen.

 

* Studentenprijs:
Ben je student? Meld dit in het aanmeldformulier bij ‘opmerkingen’ en vink bij ‘stadspas’ aan en voeg hier een kopie van jouw studentenkaart toe om €50 euro korting te ontvangen op deze training.

Praktische info

Dag: zaterdag 30 november 2019
Tijd: 10:00–15:00
Locatie: Corantijnstraat 9
Prijs: € 75 / studenten*  € 25,-  incl. btw
(& koffie & thee, lunch en goodybag)

Meer informatie

Trainers

Zuhal Gezik
Check bio > 

Levent Aslan
Check bio > 

Roosje Blenckers
Check bio > 

Priya Keet
Check bio >