Ben je een professional in de muziek-, dans- of theatereducatie en ben je op zoek naar nieuwe inspiratie voor je lessen? Kom dan zaterdag 16 maart naar de landelijke Aslan Trainingsdag. Je maakt tijdens deze training kennis met de werkwijze van Aslan Muziekcentrum, namelijk non-verbaal lesgeven, cultureel diverse repertoire, speciaal door Aslan Muziekcentrum ontwikkelde notatiesystemen en verschillende instrumenten. Je leert via een actieve didactiek werken met de lesmaterialen van Aslan Muziekcentrum. De trainingen van Aslan Muziekcentrum staan voor: muzikaal, duurzaam, persoonlijk, activerend en meteen toepasbaar.

Programma 16 maart 2024:
09:45 – 10:00 uur:     Ontvangst met koffie & thee
10:00 – 11:00 uur:      Workshop 1: Zing zing zing de wereld rond
11:00 – 12:00 uur:      Workshop 2: (Body)percussie & onregelmatige maatsoorten
12:00 – 13:00 uur:     Lunch verzorgd door Aslan Muziekcentrum
13:00 – 14:00 uur:     Workshop 3: Cultureel diverse dans
14:00 – 15:00 uur:     Workshop 4: Muziek is een taal
15:00 – 15:30 uur:      Netwerkdrankje & hapje

Workshop 1: Zing zing zing de wereld rond

In deze workshop leer je werken met het prentenboek Zing zing zing de wereld rond in je kunstlessen. Zing zing zing de wereld rond is een prentenboek dat is ontworpen door Marieke van Ditshuizen in samenwerking met Aslan Muziekcentrum en uitgeverij Querido. Al zingend reis je van Nederland naar Nieuw-Zeeland en van Suriname naar Marokko. Onderweg kijk je je ogen uit: een dansende stier, een kaaiman in de rivier en duizend lampionnen die de avondlucht verlichten. Jef Aerts schreef er onweerstaanbaar grappige en fantasierijke verhalen bij, geïnspireerd door de liedjes en illustraties.

Alle liederen zijn afkomstig uit de Muziek Talent Express, een muziekmethode voor het primair onderwijs die is ontworpen door Aslan Muziekcentrum. Je krijgt tijdens deze workshop inzicht in het werken vanuit een lied met alle muzikale domeinen: zingen, spelen, bewegen, luisteren, noteren en componeren/improviseren. Daarnaast leer je werken met verschillende instrumenten zoals boomwhackers, klankstaven en divers percussiemateriaal. Ook wordt aandacht besteed aan het werken met verschillende (grafische) notatie, bodypercussie, non-verbale didactiek en niet-alledaagse lesattributen.

Workshop 2: (Body)percussie & onregelmatige maatsoorten

Je maakt kennis met verschillende ritmes uit diverse muziekstijlen en maatsoorten. Daarnaast leer je speeltechnieken op percussie-instrumenten, body-percussie en Aslan Ritmekaarten inzetten in je lespraktijk. Je gaat voornamelijk aan de slag met de darbuka: dit instrument speelt een belangrijke rol in de muziek van Arabisch Noord-Afrika, West Azië en zuidelijk Oost-Europa. De darbuka wordt gebruikt in klassieke muziek uit deze gebieden, maar ook in de popmuziek en volksmuziek. Onder enthousiaste en deskundige begeleiding van Levent Aslan word je geprikkeld om samen muziek te maken en een groep te leiden. Naast regelmatige maatsoorten zullen ook veel onregelmatige maatsoorten voorbijkomen. Laat je uit je comfortzone halen en speel mee met een 9/8 maat!

Workshop 3: Cultureel diverse dans

Een praktische en intensieve workshop waarbij je kennis maakt met dansen uit diverse culturen die je kunt gebruiken in je lespraktijk. Je werkt aan verschillende choreografieën en aan het verbeteren van je danstechnieken. Ook leer je traditionele bewegingen uit verschillende stijlen en hedendaagse dansvormen met elkaar en met muziekeducatie te combineren. De trainer haalt haar inspiratie uit verschillende culturen en muziek- en danstradities. De uitwerking van de dansen krijgt je in een hand-out mee, zodat je het thuis nog eens rustig kunt oefenen.

Workshop 4: Muziek is een taal

Een praktische en interactieve workshop, waarbij je muziek leert integreren met taal in het primair onderwijs. Kinderen leren via deze werkwijze op een andere manier kennis maken met taal en het vak muziek krijgt extra betekenis. Er zal aandacht zijn naar het werken met verschillende taal strategieën en muzikale domeinen, door het vooral zelf te ervaren en te doen. De inhoud van deze workshop richt zich op de succesvolle lessenserie Muziek is een taal, ontwikkeld door Aslan Muziekcentrum in samenwerking met Stichting Taalvorming.

Werkwijze van Aslan Muziekcentrum:

Een activerende didactiek en een inzicht in methodiek waarmee cursisten leren werken aan zinvolle activiteiten vanuit bekende en alledaagse praktijk. De trainingen van Aslan Muziekcentrum staan voor: muzikaal, duurzaam, persoonlijk, activerend en meteen toepasbaar.

         Doelstellingen:

 • Je leert muziek-, dans- en theaterlessen geven met behulp van het prentenboek Zing zing zing de wereld rond en de muziekmethode Muziek Talent Express;
 • Je leert nieuwe les-ideeën, werkvormen en repertoire voor je eigen lespraktijk;
 • Je leert hoe je effectief nieuwe werkvormen didactisch kunt inzetten;
 • Je leert werken met verschillende instrumenten, waaronder darbuka’s en boomwhackers;
 • Je leert de eerste stappen om non-verbaal en muzikaal te werken met groepen;
 • Je maakt kennis met het spelen en dansen in verschillende maatsoorten maatsoorten;
 • Je leert werken met verschillende taal strategieën en hoe deze te combineren met muziek
 • Je leert materiaal uit de lessenserie Muziek is een taal in te zetten in je lespraktijk

  Na het volgen van deze training:
 • Kun je gevarieerde muzieklessen geven met behulp van lesmateriaal uit de Muziek Talent Express, Zing zing zing de wereld rond en de lessenserie Muziek is een taal;
 • Kun je nieuwe les-ideeën, werkvormen en cultureel divers repertoire gebruiken in je eigen lespraktijk;
 • Heb je kennis over het werken met vakkenintegratie in het primair onderwijs;
 • Heb je je visie op kunsteducatie verscherpt;
 • Heb je je netwerk in de kunsteducatie uitgebreid.

Quotes van oud-deelnemers: 

Dank voor de prettige sfeer. Ik voelde mij totaal op mijn gemak en dat gebeurt mij niet zo vaak. De opmerking van Levent Aslan ‘kijk kinderen in ieder geval één keer tijdens een les in de ogen aan omdat er kinderen bij zijn waar totaal niet naar wordt gekeken’, heeft mij diep geraakt en breng ik in praktijk. Niet alleen bij kinderen of muziekles maar overal!”

Nicoline Snaas | Deelnemer Aslan Trainingsdag

“In één dag doe je inspiratie op en krijg je tools om kinderen op een leuke manier kennis te laten maken met verschillende muziek- en dansstijlen. Hele vriendelijke en persoonlijke communicatie en goed verzorgde hand-out van de training al snel op de mail gekregen. Veel dank voor jullie bevlogen, heldere en verzorgde training.”

Daphne Chlimintzas | Deelnemer Aslan Trainingsdag

Praktische info

Wanneer: Zaterdag 16 maart 2024
Tijd: 09.45 – 15.30 uur
Locatie: Aslan Muziekcentrum, Louis Bouwmeesterstraat 214 in Amsterdam
Prijs: € 75,–* / studenten  € 25,–**  incl. btw (+ koffie/thee, lunch & hand-out)

*Korting
Bij aanschaf van het Muziek Talent Express Plus pakket, het Muziek Talent Express boek of de Aslan Melodiekaarten ontvang je € 25,– korting op deze training! Vul bij ‘opmerkingen’ de naam van het aangeschafte product in om de korting te ontvangen.

**Studentenprijs:
Ben je student? Meld dit in het aanmeldformulier bij ‘opmerkingen’ en vink bij ‘stadspas’ aan en voeg hier een kopie van jouw studentenkaart toe om € 50,– korting te ontvangen op deze training.

Trainers

Zuhâl Gezik
voor bio, lees hier

Levent Aslan
voor bio, lees hier

Roosje Blenckers
voor bio, lees hier

Priya Keet
voor bio, lees hier